fredag 18 juli 2014

Till Kiruna och Abisko

När vi kom till flygplatsen vägde vi våra ryggsäckar och blev väldigt nöjda med vår packning när vi såg att båda vägde under 6 kg!


Värmen slår emot oss när vi landar på Kiruna  flygplats. Kommer vi att få lika fantastiskt väder som förra året? Goda chanser till det.

Vi får vänta 1,5 timme på transferbussen och Kiruna flygplats är nog den tråkigaste flygplatsen i Sverige. Det enda som finns är biluthyrare. I en lucka kan man köpa kaffe, lite godis och plastförpackade frallor. Ingen informationsdisk, inte ens ngt anslag med busstider och bussträckor. 
Till slut avgår bussen kl 14.55 (både Nowegian och Sas-flygen skulle väntas in). 

Resan till Abisko med buss nr 91 med Länstrafiken Norrbotten tar 1,5 timme och kostar 189kr per person enkel väg. Föraren ville bara ha betalt kontant fastän det finns betalterminal så det var tur att vi hade lite kontanter med oss.
Läs tidtabellen noggrannt! Mellan vissa datum gäller "avvikande" tider...

Vi kommer att bo 1 natt på STF Fjällstation i Abisko där vi har lyxat till det med boende på "hotellet" dvs 2-bäddsrum med dusch och toa där det ingår sängkläder och handdukar. Rummet är riktigt fint! Kanske det finaste av alla STFs som vi har bott på inkl Storulvån.

STF Turiststation Abisko
Vi lämnar väskorna på rummet och ger oss direkt av på en kort tur (klockan är då redan efter 17). Receptionisten rekommenderade en tur runt "kanjonen" där Abiskojåkka forsar fram och slutligen rinner ut i Torneträsk. Det visade sig vara en riktigt bra rekommendation. Med vilken kraft den forsar fram. Vilket dån! Och klart turkost vatten. Läskigt men vackert!


 

Vi gick ner till Torneträsk och den lilla båthamnen. I bakgrunden till höger ser man Lapporten.




Efter promenaden var det dags för trerätters middag på turiststationens egna restaurang, Restaurang Kungsleden (som är med på White Guides lista). 

KVÄLLENS MENY
- Tjälknöl på älg med rödlöksmarmelad & sallad med dijonvinaigrette
- Grillad hälleflundra, ägg, pepparrot, bryntsmör & dill med färskpotatis
- Mjölkchokladpannacotta & blåbärscoulis

Allt utom efterrätten var lysande men vi hade troligtvis varit lika nöjda med rotmos och stekt fläsk med tanke på den fantastiska utsikten över Torneträsk som vi hade under middagen.

Öppettider & priser
Frukost 7.30-9.30, 110 sek
Lunch/lunchpaket 12.00-14.00, 95 sek
Dagens Husman 16.00-18.00, 150 sek
Middag 18.00-20.00 3-rätters, 395 sek (Endast varmrätt 235 sek)

Läs mer hos STF