tisdag 22 juli 2014

Vandra i Lappland

Det här är en blogg som beskriver de vandringar vi har gjort.

  • Gillar du att vara ute i naturen och kunna slå dig ner någonstans och ta in de vackra vyerna?
  • Vill du gärna ha det bekvämt och slippa kånka på för mycket packning?
  • Gillar du god mat och äter hellre lokalproducerad mat än torrfoder när du är ute och vandrar?
Om det stämmer in på dig, fortsätt läs ;-) Välkommen!
=====

Årets tur gick från Abisko till Rikgsränsen via Björkliden, Låktatjåkko och Kårsavagge. Vilken natur! Vilka vyer! Vilka upplevelser! Och även i år lyckades vi få fantastiskt väder.

Du kan läsa om årets tur uppdelat på de olika dagarna/etapperna. Klicka dig fram via de enskilda blogginläggen (till höger och ner).

Jämfört med Jämtlandstriangeln förra året var detta en lite jobbigare tur. Om man vill vandra i Lapplandsfjällen men på en nivå mer lik Jämtlandstriangeln (kanske t o m lättare) så föreslår jag en variant på vår tur som jag har beskrivit nedan. På det sättet kommer den enda packningen du kommer att behöva ha med dig att vara:
- en vattenflaska (i reserv)
- kåsa att dricka vatten med ur jokkarna
- solkräm
- myggstift
- sittunderlag (eventuellt)
Och såklart: solglasögon, något att skydda huvudet med och en kamera/mobil. :-)

Såhär skulle den bekväma turen kunna se ut:

Flyg till Kiruna och hyr bil eller ta nattåget till Abisko där du sover över på STFs Fjällstation.

Dag 1
När du komner fram tar du en tur längs Abiskojåkka (kanjonen) och ner till småbåtshamnen i Torneträsk. Kika in i STFs bastu där. Ät sen god middag på Abisko station, Restaurang Kungsleden med fantastisk utsikt över Torneträsk. Du kan välja på Dagens Husman för 150kr (16-18), trerätters för ca 400kr eller självhushåll i STFs jättefräscha kök (men då måste du nästan ha handlat med dig mat för shoppen i receptionen har begränsat med varor - men lite finns det).

Abiskojåkkas kanjon
Småbåtshamnen i Torneträsk

Dag 2
Efter frukost går du upp till Aurora Sky Station. Följ naturstigen mot Rihtunjira. Det tar ca 2 timmar sen är du uppe och kan äta lunch och njuta av utsikten från terrassen. Alternativt tar du linbanan upp (kostar 135kr per person enkel väg om du är med i STF) och då kan du gå upp till Slåktatjåkkas topp och äta lunch där följt av ett besök på Njullas topp. Senast kl 14 tar du linbanan ner till Abisko igen (sen stänger linbanan).



Utsikt från Njulla med Lapporten i bakgrunden
Tillbaka i Abisko tar du bilen till Björkliden där du bor över en natt på Hotell Fjället.

När du kommer fram kan du ta en promenad till Kratersjön och tillbaka (ca 3 timmar beroende på hur långa stopp du gör) innan du avnjuter en god middag med vacker utsikt på hotellets restaurang Lapporten.

Kratersjön
Torneträsk sett från Restaurang Lapporten i Björkliden

Dag 3
Dagsutflykt till Låktatjåkko Fjällstation, Sveriges högst belägna station 1228 möh. Här äter du lite lunch och deras våffla innan du vänder tillbaka till Björkliden.

Enkel väg är det ca 3 timmars vandring. Totalt ca 7 timmar inkl lunchstopp. Vägen upp delar sig ca 1 km från Björkliden. Ta den norra upp och den södra ner för variationens skull.



Låktatjåkko Fjällstation

När du är tillbaka i Björkliden sätter du dig i bilen och kör till Katterjåkk ca 30 min därifrån och 2 km från Riksgränsen. Där äter du middag på Ebbes Kök och bor på det nya fräscha lägenhetshotellet. Läs mer här. Du kan läsa mer om Katterjåkk här också.


Dag 4
Du kör till Låktatjåkka tågstation (10 min) och parkerar bilen längs E10 som alla andra. Går sen upp till Trollsjön (Rissajaure) (4,5 km i varje riktning). Ta med dig lunch upp. Här kan du läsa om denna tur.



Tillbaka igen vid bilen kör du tillbaka till t ex Abisko turiststation för en sista övernattning innan hemfärd.
Önskar er en trevlig vandring! Läs mer på bloggen här om de olika destinationerna.

Låktatjåkko fjällstation- Riksgränsen

Vi startade vandringen till Låktatjåkka "anhalt" (dvs tågstationen) vid 10-tiden. Vi hade en tanke om att gå vägen om Trollsjön innan vi tog tåget till Riksgränsen  kl 16.40 men jag kände att jag inte orkade med en tuff vandring till. Idag vill jag ta det lugnt. Eftersom vi har dryt 6 timmar på oss får vi ta många pauser längs vägen (det är bara 7 km till stationen och nerförsbacke).

Vi följde Låktajokken nästan hela vägen och såg en del fina vattenfall. 


Det blåste något ohyggligt hela vägen så näsan rann konstant och jag fick ont i huvudet av blåsten. Det var tur att jag hade min regnjacka med mig. Jag tog på mig den fastän det var över 20 grader ute men det blev faktiskt inte för varmt med den utan den fyllde bara sin funktion. Mycket nöjd med min skaljacka!


Vi träffade en hel del folk på stigen som såg ut att vara på väg till Låktastugan på dagsutflykter.

När vi närmade oss stationen vid 13-tiden såg vi den här skylten. Hade vi bara kommit 1 timme tidigare så hade vi nog hunnit med Trollsjön också. Nu har vi 3 timmars  väntan på stationen istället. Men jag har för en gångs skull inget emot att sitta lite i skuggan, vila och uppdatera bloggen efter de senaste dagarnas vandring!


När vi kom till stationen hörde vi ett tåg komma och förstod att det måste vara nattåget från Stockholm som skulle passera. Jonas var snabbtänkt och fällde ner semaforen för att tåget skulle stanna men det körde ändå förbi. Ett kort samtal till SJ bekräftade det vi anade, alla tåg stannar inte i Låktatjåkka, utan det är bara vissa som stannar. (Om man vill vara säker på att komma med ett tåg ska man fortsätta nära kilometer till längs Rallarvägen (som går längs med spåren) till nästa station, Vassijaure.)


Under tiden som vi satt där passerade en del folk som antingen skulle påbörja sin dagsvandring eller avsluta. Alla från/till parkeringen på E10:an som går bara ett par hundra meter bortanför stationen.

Så där satt vi och en timme hade bara susat förbi (vi hade åter internet efter 2 dagars radioskugga) när det kommer ett par i vår ålder som hade varit uppe och badat vid Trollsjön.
- Va! Stannar tågen här? undrade han
- Ja, 16:40 kommer tåget, svarar vi.
- Vart ska ni då?
- Riksgränsen.

Efter en liten stunds dividerande dem emellan erbjuder de oss skjuts. De har bestämt sig för att köra till Narvik och då kan de släppa av oss på vägen. Så himla snällt! Så kom det sig att jag inte fick testa mitt eget tålamod och se om jag kunde sitta still på en öde station en vacker sommardag och vänta på ett tåg i 3 timmar.

STFs vandrarhem i Riksgränsen visade sig vara rent och fräscht med toalett och dusch på rummet och även en liten TV. Fräscht gemensamt kök. Vi betalade ca 700 kr för rummet men då får man städa själv.
Anledningen till att jag valde Riksgränsen som slutdestination är för att det är en stor skidort och jag tänkte att här kommer det att finnas affärer och restauranger. Döm av min förvåning när vi upptäcker att det inte finns någonting alls. Utom ett fik som har öppet 10-16 på sommaren. Skämtar de med mig? Nu håller visserligen en ICA på att öppna men den kommer att vara klar i slutet av augusti 2014 så det hjälpte inte oss nu.
Personalen på vandrarhemmet var jättegullig och förklarade hur vi kunde gå till nästa samhälle, Katterjåkk (2 km bort) där det finns en Coop och restaurang. Så vi tog en dusch och gick sen en trevlig promenad längs Rallarvägen till Katterjåkk där vi åt middag på Ebbes kök och handlade frukost.
Katterjåkk stugby
Vi avslutar vår vandring med lugn i själen, solbrända och fulla av nya intryck. Det har varit så vackert! Det här gör vi om!

Låktatjåkko-Kårsavagge och tillbaka

Dagen bjöd på helt fantastiska vyer!
Vi hade inte bråttom iväg utan åt frukost i lugn och ro och startade turen Låktatjåkko-stugan till Kårsavagge och tillbaka vid 9.30-tiden. Det blåste en del men solen sken och vi hade en helt klarblå himmel. Där det var lä kunde man känna solen steka.

En lustig känsla när man känner kylan från snön under fötterna stiga uppåt och solen steka på huvudet och cirka 20 grader i luften. Fantastiskt!


Jobbigt underlag stora delar av vägen. Får konstant vara uppmärksam på var man sätter ner foten.
Vi träffade få flera renhjordar under dagen. Vad de lät! Lite som grymtande grisar.

Blickar ner över Kårsavagge-dalen
Kårsavagge med sjön Pajemus Kårsavaggejaure (Bajimus Gorsajávri) i bakgrunden

Välbehövd vila på väg upp från Kårsavagge
På väg tillbaka upp, glada över att ha klarat den dumdristiga stigningen utanför leden





söndag 20 juli 2014

Björkliden-Låktatjåkko

Sov dåligt inatt. Sängen på Gammelgården var så mjuk att jag fick ont i kroppen. Låg och vred mig vid 4-tiden men lyckades somna om och sov för länge sen. Vaknade 08.07. Jonas, upp! Vi missar frukosten. Gjorde oss snabbt i ordning och kånkade sen upp ryggsäckarna till Fjällhotellet igen. 15 min i uppförsbacke. Det är redan jättevarmt ute! Kommer bli en het dag.

Vid frukosten träffade vi några av de som sprang inatt. Helt otroligt att de orkade igenom detta. Och att de mår så bra nu! En kille berättade att han "bara" sprang 5 mil. 8 timmar hade det tagit. Han kom in vid 2 inatt, sov och nu åt han frukost.

Nu ska vi upp till Låktatjåkko Fjällstation. Vi pratade med andra vandrare vid middan igår. Det ska ta mellan 3,5 och 5 timmar. Vi kommer inte att ta med lunch idag utan bara lite kaffe i termos och choklad. Får äta när vi kommer fram.


Börjar med en brant stigning men vi ska inte klaga. 16 timmar efter start kommer det fortfarande in dårar som har varit ute och sprungit 5 eller 10 mil. Några ser oberörda ut.

fredag 18 juli 2014

Abisko-Björkliden

Efter en slapp morgon med god frukost och återigen den hänförande utsikten över Torneträsk kom vi iväg vid 10. Redan varmt! Det kommer att bli svettigt idag!

Man kan ta rallarvägen till Björkliden (8-9 km) eller så kan man ta sig över berget Njulla - vilket du kan göra för egen maskin eller genom att ta linbanan upp till Aurora Sky Station och sen följa leden ner till Björkliden. Eftersom vi var ordentligt laddade för att börja vandringen och "låta kroppen  jobba lite" så bestämde vi  oss för att vandra upp till Aurora Sky Station (alltså inte ta linbanan upp) och sen gå upp för berget Slåktatjåkka. Först därefter gå ner till Njulla igen och ner på baksidan till Björkliden. Vi visste inte riktigt hur långt/hur brant det skulle bli men tänkte att det nog skulle ta ca 6 timmar.

Instruktionerna på turiststation var lite sådär och vi är inte helt säkra på hur vi ska gå men vi chansar på första stigen till vänster efter starten på Kungsleden, en naturstig märkt med en gul blomma ("Rihtunjira").

Följ naturstigen upp til Njulla från Abisko
Glöm inte kåsan så att du kan svalka dig med gott kallt vatten direkt från forsen!
Uppe på Njulla med Lapporten i bakgrunden
Klättringen upp till Aurora Sky Station visade sig vara jobbig. Första halvan var det tät vegetation och rätt blött på sina ställen, främst när man kommer lite högre upp. Den varma dagen gjorde att det krävdes täta vätskepauser. Jag rekommenderar att man tar linbanan istället för att gå. Den kostar 135kr  per person enkel väg om man är med i STF. Linbanefärden upp ska ta 30 min. Vi gick sträckan på 2 timmar inkl några kortare pauser.

Väl uppe var det en bedårande 360-graders utsikt över Torneträsk och snötäckta fjälltoppar. Solen stekte ordentligt så vi satte oss på terrassen (Aurora Sky Station) och drack vatten och bättrade på solkrämen. Vi gick in på serveringen och pratade med den trevliga tjejen som både skötte linbanan och serveringen (samtidigt). Vi var inte redo för lunch än men jag la märke till att de serverar superfräscha mackor för 60kr, varma och kalla drycker, glass, kakor mm och de tar kort. Obligatoriskt lunchställe om du inte har förbeställt lunchpåse på turiststationen!

Linbanan uppe på Njulla
Det blev helt enkelt för varmt att sitta på terrassen så vi gick upp en bit från toppstationen och åt vår lunchpåse från hotellet där vi fann lite skugga och det fläktade. Efter det fortsatte vi klättringen upp på Slåktatjåkka. Väl uppe drack vi kaffe med chokladen från lunchpåsen. 

Stärkta av fikat tog vi oss ner för Slåktatjåkka och sen upp till Njullas topp.


Vy från Njulla
När vi kom upp till Njulla märkte vi av myggen för första gången. Och vi som inte hade något myggmedel med oss! Vi tog några bilder och tänkte att det är bäst vi rör på oss för att inte bli uppätna av myggen men det blev bara värre ju längre vi gick. Det visade sig vara helt vindstilla på baksidan av berget och myggorna var överallt. Jonas fick flera bett i ansiktet som svullnade upp direkt och på armarna fick vi otaliga bett. Vi hade med oss myggnät som vi drog ner över ansiktet vilket hjälpte lite grann men resten av kroppen fick vi, när paniken väl hade lagt sig lite, acceptera skule bli helt sönderbiten. Och inte nog med det, stigen ner är så brant att efter halva vägen är vi så utmattade att myggorna är de enda som motiverar oss till att gå vidare. Knäna är helt slut och jag börjar bli orolig att jag inte kommer att kunna vandra imorgon. När vi kommer ner från kalfjället är jag så trött i låren och har så ont i knäna att jag får jag ta spjärn mot de små björkarna för att kunna ta vissa steg.

Totalt tog det oss närmare 8 timmar att komma till Björkliden, en sträcka på knappa 14 km men vi var ändå helt färdiga när vi kom till STF Gammelgården som vi har bokat in oss på för natten. När vi passerade Silverfallet, knappt 1 km från Gammelgården, var vi för trötta för att stanna och titta.

Väl vid ingången till vandrahemmet läser vi på skylten att vi måste hämta nyckeln på Hotell Fjället. 15 minuters brant stigning upp dit! Fy fan! Det sa de inget om när vi bokade. Vi passerar tågstationen och Lanthandeln (som har öppet 10-18). Den jättegulliga kvinnan som driver lanthandeln lider med oss. Hon bestämmer sig för att ringa till hotellet för att höra om vi verkligen måste upp. Det måste vi. Sen börjar hon ringa efter skjuts till oss bland sina bekanta men vi säger att det är OK, vi går upp själva efter lite vila. Vi köper MyggA stift av henne innan hon stänger.

Efter incheckningen sätter vi oss i solen på Björklidens uteservering. Jonas med en kall Norrlands guld och jag med en Gin Tonic. Jag som sällan dricker sprit och aldrig i solen! Idag smakar den ljuvligt och när vi har druckit upp är allt jobbigt glömt och vi njuter av vädret och utsikten och ser fram emot de kommande dagarnas vandring.


STF Gammelgården

När vi kommer tillbaka ner till Gammelgården är vi inte imponerade. Jag kan inte rekommendera det som boende om man jämför med övriga STF boenden! Det luktar illa på rummet men är OK städat. Däremot duscharna - en katastrof! Vad vi kunde se (det var dåligt med information) så finns det endast 2 duschar till hela vandrarhemmet varav den ena luktade starkt av mögel. Den andra hade ingen ventilation och mögel i taket även om utrymmet såg nytt ut. Färgen på insdan av dörren hade flagat och trillat av! Inte OK att låta ett ställe förfalla på det viset när det är så lättillgängligt. Skäms STF!

Efter att ha duschat kände vi oss stärkta och tog oss återigen upp till hotellet för middag på Restaurang Lapporten. Jag åt souvas med ungsstekta rotfrukter och drack ett glas rött till. Gott!

Torneträsk sett från Restaurang Lapporten i Björkliden

Till Kiruna och Abisko

När vi kom till flygplatsen vägde vi våra ryggsäckar och blev väldigt nöjda med vår packning när vi såg att båda vägde under 6 kg!


Värmen slår emot oss när vi landar på Kiruna  flygplats. Kommer vi att få lika fantastiskt väder som förra året? Goda chanser till det.

Vi får vänta 1,5 timme på transferbussen och Kiruna flygplats är nog den tråkigaste flygplatsen i Sverige. Det enda som finns är biluthyrare. I en lucka kan man köpa kaffe, lite godis och plastförpackade frallor. Ingen informationsdisk, inte ens ngt anslag med busstider och bussträckor. 
Till slut avgår bussen kl 14.55 (både Nowegian och Sas-flygen skulle väntas in). 

Resan till Abisko med buss nr 91 med Länstrafiken Norrbotten tar 1,5 timme och kostar 189kr per person enkel väg. Föraren ville bara ha betalt kontant fastän det finns betalterminal så det var tur att vi hade lite kontanter med oss.
Läs tidtabellen noggrannt! Mellan vissa datum gäller "avvikande" tider...

Vi kommer att bo 1 natt på STF Fjällstation i Abisko där vi har lyxat till det med boende på "hotellet" dvs 2-bäddsrum med dusch och toa där det ingår sängkläder och handdukar. Rummet är riktigt fint! Kanske det finaste av alla STFs som vi har bott på inkl Storulvån.

STF Turiststation Abisko
Vi lämnar väskorna på rummet och ger oss direkt av på en kort tur (klockan är då redan efter 17). Receptionisten rekommenderade en tur runt "kanjonen" där Abiskojåkka forsar fram och slutligen rinner ut i Torneträsk. Det visade sig vara en riktigt bra rekommendation. Med vilken kraft den forsar fram. Vilket dån! Och klart turkost vatten. Läskigt men vackert!


 

Vi gick ner till Torneträsk och den lilla båthamnen. I bakgrunden till höger ser man Lapporten.




Efter promenaden var det dags för trerätters middag på turiststationens egna restaurang, Restaurang Kungsleden (som är med på White Guides lista). 

KVÄLLENS MENY
- Tjälknöl på älg med rödlöksmarmelad & sallad med dijonvinaigrette
- Grillad hälleflundra, ägg, pepparrot, bryntsmör & dill med färskpotatis
- Mjölkchokladpannacotta & blåbärscoulis

Allt utom efterrätten var lysande men vi hade troligtvis varit lika nöjda med rotmos och stekt fläsk med tanke på den fantastiska utsikten över Torneträsk som vi hade under middagen.

Öppettider & priser
Frukost 7.30-9.30, 110 sek
Lunch/lunchpaket 12.00-14.00, 95 sek
Dagens Husman 16.00-18.00, 150 sek
Middag 18.00-20.00 3-rätters, 395 sek (Endast varmrätt 235 sek)

Läs mer hos STF


tisdag 8 juli 2014

Planering av Vandring 2014

VANDRING ABISKO-RIKSGRÄNSEN 18-23 JULI 2014

Efter många timmars researchande är det denna plan vi har gjort.

datum
AKTIVITETERdistans
18FreFlyger till Kiruna
Landar 12.50 och tar buss till Abisko Turiststation.

19Lör
Abisko - Njulla - Björkliden

Tar linbanan från Abisko upp på fjället
Njulla (1169 m.ö.h) för att sedan vandra
över fjället ner till Björkliden.
Bor i Björkliden på Gammelgården (STF).
10
20Sön
Björkliden - Låktatjåkko fjällstation

Bor 2 nätter på Fjällstationen (STF).
 ?
21Mån
Låktatjåkko - Biran (Kärkevagge) - Låktatjåkko

Dagens höjdpunkt att besöka "Biran"
eller Kärkevagge som beskrivs väl här
 ?
22TisLåktatjåkko fjällstation - Låktatjåkka tågstation - Riksgränsen
Bor på STF Vandrarhem i Rikgsränsen.
10
23Ons
Tar buss från Riksgränsen till Kiruna flygplats
och flyget hem.

Vi kommer bara att hålla till i övre delen av kartan mellan Abisko och Riksgränsen
Nu håller vi bara tummarna för att det blir fint väder. Det är mindre än 2 veckor kvar!