onsdag 24 juli 2013

Storulvån - Sylarna 16km

Återigen en varm, solig dag. Känns faktiskt varmare än igår när vi kom. Lättare packade och med mumsiga lunchpaket startar vi ca 10:30 den 16 km långa resan till Sylarna.
(När vi bokade boendet på fjällstationerna kunde man köpa till mat i form av middag, frukost och lunchpaket. Vi tog allt!  Lunchpaketen förbereder man själv från frukostbuffén + att man får frukt, kaka och pulverdrycker som man kan blanda till själv om man tar med sig en termos med varmt vatten - t ex kaffe, blåbärssoppa, nyponsoppa eller varmchoklad.)

Vi är nöjda med vår packning såhär långt! Vi har dels slängt lite smutskläder dels hyrt ett skåp (50kr) där vi har lagt sånt vi bedömde att vi inte skulle behöva ha med oss t ex regnkläder. Allt vi har nu är en fullpackad 40L Haglöfs ryggsäck som Jonas bär och en Haglöfs Tight Small som jag bär. Hans väger ca 8kg och min ca 5kg. Det är mkt bra!


Det blir en mycket varm dag! Vi använder solskyddsfaktor 50 däremot behövs inget myggmedel idag. Träffar på rätt mycket folk längs vägen. Alla verkar väldigt taggade.




På vägen ser vi renar och korpar. De är ordentligt stora.

På 2 ställen längs vägen hittar vi vindskydd/toaletter! Dels efter ca 2,5 km från Storulvån dels halvvägs till Sylarna. Den halvvägs till Sylarna är  bara för rolig! Förutom en hemsk toa (som de lika gärna kunde ha skippat och hänvisat folk till naturen) har de skapat en "WiFi point" som verkar drivas med solceller. I tillägg kan man där ladda sin mobil (finns laddare för såväl iPhone som Android), ladda 12V batteri och vanligt 230V. Dessvärre fick jag inte Wifin att funka men ändå!


Efter ca 6 timmar inkl många stopp på vägen kommer vi fram till STF Fjällstation Sylarna. Solen har stekt hela dagen och knappt ngn vind. Vi är väldigt solbrända på vänster sida ;-).


En sympatisk grej när vi kom fram är att det är skoförbud inomhus. 95% visade sig dessutom respektera detta. Minns att det var likadant på Svalbard. Det är klart, det blir lättare att hålla rent om när gästerna måste städa sina egna rum innan avfärd.

Rummet är trevligt och rymligt. I princip lika stort som på Storulvån.  Här har vi däremot inte toa och dusch på rummet, bara handfat. Lyckligtvis ligger de närmaste gemensamma toaletterna och duschen precis vägg i vägg med rummet.



Konstaterar att det är galet varmt på rummet, precis som på första stället, ca 25 grader. Ångrar att jag envisades med att ta med sovsäckar och inte reselakan! Även om det är tunna tunna sommarsovsäckar som inte tar särskilt mkt plats och väger under 800gr...

Av de tre fjällstationer som vi ska bo på är denna den enda som inte har restaurang/erbjuder serverad middag (om man inte är större sällskap och beställer i förväg). Så det är självhushåll som gäller och det visar sig att köket är väldigt rent och smart planerad med flera "stationer" innehållande spis med utrustning och diskho. Maten som man ska tillaga (om man inte har tagit med sig) kan man köpa i den lilla shoppen som har otroligt stort urval på liten yta! Receptionen fungerar även som café där man kan köpa lite enklare fika.

Till middag blir det ris (som man kan köpa i lösvikt) med ratatouille och falukorv. 3,5%-ig Norrlands guld. Idag är vi glada för att ölen inte är starkare! Igår blev vi helt på örat av en 5%-ig öl efter all sol!

Fjällstationens matsal

Vilar kort efter maten lite sen en minipromenad på baksidan av huset följt av kaffe, glass och ett parti schack i stationens dagrum.




Slocknar återigen tidigt, före 22.