fredag 29 juli 2016

Storlien

Det tar ca 50 minuter att köra till Storlien från Åre och man passerar bl a Ånn, Enafors och Storulvån. Möjligheten att vandra finns alldeles intill hela tiden men man måste ha lite koll på vart man ska om, särskilt om man letar efter så lite höjdskillnad som möjligt. Vi kom fram till att vandringen i Storlien inte verkar särskilt krävande så det blev Blomsterstigen idag. Läs om vandring i Storlien härhttp://www.storlienturistbyra.se/vandring.html

Om Blomsterstigen:
Den legendariska stigen som kom till som en kurstig av den kände enköpingsdoktorn Westerlund för hans patienter börjar strax intill torget i Storlien och ringlar upp mot Ernstkumlet (2 km). Fortsätt sedan vidare upp till Vindarnas tempel och följ leden tillbaka ner till byn, ca 6 km totalt. Längs stigen finns det många bänkar att vila på, alla med en underbar utsikt.





Fjällros
Uppmärkta blommor längs Blomsterstigen

Vi gick upp till Vindarnas tempel (toppen på vandringsleden) och sen började vi traska ner. Här var det blåsigt, trots vindskyddet (som renoveras). Strax efter Vindarnas Tempel, stannade vi för lunch.



Vi har provat lite olika sorters frystorkad mat på den här resan. Generellt väldigt smidigt. Koka upp 300 eller 400 gr vatten (beroende på rätt och tillverkare), rör om ordentligt och låt stå 5-10 min. Dagens rätt från Travellunch var helt ok, som en minestronesoppa men som de kallade "Chicken and Noodles hot-pot". Men Blå Band rätten som vi åt i förrgår var godare ("Wilderness stew with rice)

Vid Ernstkumeln stannade vi och drack kaffe och Åre choklad. Det var skönt med lite vindskkydd.



Vi startade vid 11.30 och var tillbaka vid 16 men tog långa pauser. Gick alldeles utmärkt med knät! Var tillbaka utan att ha ont. Vet inte om det var ledens natur, att det inte var särskikt brant och mjukt underlag stora delar av leden, eller om det var att jag vandrade i Ecco vandringssandaler?

Blött på sina håll och blåsigt på toppen! Ta med vindjacka. Annars var det ca 18-19 grader och sol. Jättehärligt!



På tillbakavägen till Åre gjorde vi ett stopp vid Tännforsen http://tannforsen.se, strax efter Ånn och ca 20 minuter från Åre. Det är tydligt skyltat från E14 men vi hade nog inte stannat bara för skylten. Fick upp ögonen för den när jag läste om lokala "smultronställen" eller rättare sagt, hjortronställen här http://www.hjortronstallen.se 

Tännforsen ska tydligen vara Sveriges största vattenfall. Rätt mäktigt att se!

Tännforsen



torsdag 28 juli 2016

Runt Åreskutan


Middag på Werséns http://wersens.se
Taxi tillbaka till Fjällgården 130kr.

tisdag 26 juli 2016

På väg till Jämtlandsfjällen, övernattning i Vålådalen

För första gången kör vi i år bil till fjällen och gör bara dagsutflykter, med lätt packning.

Såhär ser planen ut:

Dag 1: köra till Vålådalen där vi äter middag och övernattar på Vålådalens Fjällstation http://valadalen.se.

Dag 2: vandra med start i Vålådalen, på Ottfjället. Efter avslutad vandring, köra till nästa övernattningsställe, Köjagården i Edsåsen http://www.edsasdalen.se/fjallhotell-kojagarden. 

Dag 3: vandra med start i Edsåsen. Oklart vilken tur, får prata med receptionen. Därefter köra till Åre där vi bor 2 nätter på Hotell Fjällgården http://fjallgarden.se

Dag 4: vandra i Åre, åka upp på Åreskutan och följa den leden. 

Dag 5: köra hem till Stockholm.

Vi startade 9.45 i Stockholm och planerar komma fram till Vålådalens Fjällstation ca 19.30. Hade vi kört i sträck så hade resan tagit ca 7 timmar men nu gjorde vi två tankstopp på vägen plus ett längre stopp i samband med lunchen, utanför Hudiksvall i Hölick  http://www.holick.se/restaurang/. Det var ett bra stopp vid havet med grym utsikt och 25 grader!

Restaurang Veranda

Mycket trevlig körning delar av vägen - en tur som rekommenderas! Exempelvis E14 från Sundsvall mot Östersund, när man kör längs med vattnet 👌.